Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Η Κυριακή σίγουρα είναι η αγαπημένη μέρα όλων μας."Κυριακή γιορτή και σκόλη να 'ταν η βδομάδα όλη" όπως τραγούδησε η μοναδική Αλίκη. Για μένα, η Κυριακή αποτελούσε διπλή χαρά γιατί επισκεπτόμασταν τη γιαγιά για να φάμε όλοι μαζί. Μας περίμενε πάντα χαμογελαστή και καλοσυνάτη. Το σπίτι της είχε μια μοναδική γαλήνη και θαλπωρή. Μοσχοβολούσε από καθαριότητα! Τα πάντα τακτοποιημένα με περισσή τάξη και καλαισθησία. Η μεγάλη κληματαριά στην αυλή της μας φιλοξενούσε τα καλοκαίρια κάτω από τον ίσκιο της όπου απολαμβάναμε τις μοναδικές της συνταγές με θέα τη καταγάλανη θάλασσα. Γύρω γύρω παρτέρια με λογιών λογιών λουλούδια που μοσχοβολούσαν.Όλες αυτές οι μυρωδιές ανακατεμένες με τα αρώματα που έβγαιναν από την κουζίνα της....έκαναν πραγματικά μοναδικές τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς.Το Κυριακάτικο τραπέζι της ήταν πάντα πιο προσεγμένο.Έστρωνε το καλό της τραπεζομάντιλο, έβγαζε το καλό της σερβίτσιο και δημιουργούσε γευστικά αριστουργήματα.Ένα από τα φαγητά της Κυριακής ήταν οι μελιτζάνες παπουτσάκια. Πάμε να τα φτιάξουμε.


Τι θα χρειαστούμε:

8 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
1 φλιτζάνι  λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ντομάτες ώριμες
1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
3 κόκκους μπαχάρι
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
 φρυγανιά τριμμένη                     
Αλάτι-πιπέρι
Μπεσαμέλ
8 κουταλιές αλεύρι
6 κουταλιές βούτυρο                          
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι-πιπέρι
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι

Πως θα το φτιάξουμε:
Αφού πλύνουμε τις μελιτζάνες τις χωρίζουμε στη μέση και χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνειά τους. Τις βάζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι για 2 ώρες. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20'-30'.(Αν θέλουμε τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά).Τις τοποθετούμε στο ταψί και ετοιμάζουμε τον κιμά.
Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα  βαθύ τηγάνι. Αφού ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και αφού εξατμισθεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το μαϊντανό,το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά χωρίς να προσθέσουμε νερό. Αφού δέσει και μείνει χωρίς υγρά αφαιρούμε το μπαχάρι και τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Βάζουμε το βούτυρο στη κατσαρόλα να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει και ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους το αλάτι, το πιπέρι, μοσχοκάρυδο, αν θέλουμε, και τέλος το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα να μην ψηθεί ο κρόκος.
Ετοιμάζουμε τώρα τα παπουτσάκια μας ως εξής.
Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες μας με το τυρί και τις γεμίζουμε με τον κιμά, σκεπάζουμε τον κιμά με μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και κατόπιν με φρυγανιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄περίπου.
Καλή σας όρεξη!!!

                                                                                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου