Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Από τις αγαπημένες μου συνταγές για μελομακάρονα. Δοκιμάστε τα και να είστε σίγουρες ότι θα  γίνουν ανάρπαστα.

 Τι θα χρειαστούμε:
2 φλιτζάνια τσαγιού καλό ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζ. κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
4 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
1 ξυλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα
1 φλιτζάνι χοντροκομμένη καρυδόψιχα
Κανελοζάχαρη


Πώς θα τα φτιάξουμε:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και τη σόδα την οποία διαλύουμε στο χυμό (πάνω από τη λεκάνη γιατί η σόδα φουσκώνει και μπορεί να χυθεί). Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και ρίχνουμε στη λεκάνη μας σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με το χέρι. Προσέχουμε να μη δουλέψουμε πολλή ώρα τη ζύμη μας γιατί τα μελομακάρονα μας θα γίνουν σκληρά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά, ομοιόμορφη και λαδερή. Αφήνουμε στη συνέχεια τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20΄ περίπου. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και  τα τοποθετούμε. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 25΄-30΄.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας. 

Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και από τη στιγμή που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 7΄περίπου και ξαφρίζουμε. 
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Περιχύνουμε τα κρύα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε 5΄και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την καρυδόψιχα και την κανελοζάχαρη.


Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου