Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Πιλάφι παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς

Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό κατσικάκι ή μοσχάρι
1 κιλό ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
Ρύζι Καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι
Κανέλα 1 ξυλάκι (προαιρετικά)

Κέικ σε ατομικά φορμάκια

Το κέικ αρέσει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Είναι βέβαια ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδάκια. Ξεκινώντας από τη βασική συνταγή για κέικ μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε προσθέτοντας τη δική μας προσωπική πινελιά σε κάθε δημιουργία. Τι πιο "γλυκό" για όλη την οικογένεια να ξυπνήσει και ο χώρος να ευωδιάζει από τα αρώματα ενός φρεσκοψημένου κέικ (σε κάποια αργία που το πρωί είμαστε όλοι στο σπίτι). Τώρα μάλιστα που ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος, συνοδεύουμε με ζεστό καφέ ή  ρόφημα από τα υπέροχα βότανα που έχουμε στην ελληνική φύση, και απολαμβάνουμε δίπλα στο τζάκι όμορφες οικογενειακές στιγμές!!!

Θα ακολουθήσουμε τη βασική συνταγή για κέικ.
Τι θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βιτάμ (1+1/4 φλιτζ. τσαγιού)
400 γρ. ζάχαρη (2 φλιτζ. τσαγιού)
250 γρ. γάλα (1+1/4 φλιτζ. τσαγιού)
4 αυγά
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή μια βανίλια

Για το γλάσο
240 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι γλυκόζης
5 κουταλάκια του γλυκού νερό