Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Μελομακάρονα

Ας μπούμε λοιπόν σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικους σιγά-σιγά, και ας φτιάξουμε μελομακάρονα!!!
Τα μελομακάρονα αρέσουν πολύ στα παιδιά μου κι έτσι πειραματίστηκα πολύ ώστε να βρω την καλύτερη συνταγή. Κατέληξα σε 2-3 συνταγές που άρεσαν περισσότερο. Σήμερα θα σας δώσω μια από αυτές και έπεται συνέχεια. Πρόκειται για τα μελομακάρονα όπως τα φτιάχνουν στη Χίο. Εκεί τα λένε φοινίκια.Τη συνταγή μου έδωσε μια φίλη από Χίο, η Θηρεσία. Πάμε να τα φτιάξουμε.

Τι θα χρειαστούμε:
1+1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα βούτυρο
1  κούπα ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα 
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
1+1/2 κούπα καρύδι χοντροαλεσμένο για το γαρνίρισμα

Λαζάνια με γαρίδες

Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαρίδες
Τα 2/3 από ένα φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο
1/2 κιλό λαζάνια

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με κιμά


Τι θα χρειαστούμε:
5 ντομάτες μεγάλες
5 πιπεριές μεγάλες
3/4 κιλού κιμάς
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
1/2 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός
1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
2 πατάτες κομμένες σε μεγάλος κύβους
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι