Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στο φούρνο

Ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο με άρωμα θάλασσας.



Τι θα χρειαστούμε: 
1 κιλό καλαμαράκια φρέκα ή κατεψυγμένα
(είναι περίπου 12 καλαμάρια)
1 κρεμμύδι  ξερό τριμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 και 1/2 κ. σ.  πελτέ ντομάτας
12 κοφτές κουταλιές σούπας ρύζι νυχάκι
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ούζο
2 μεγάλες πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι


Πώς θα το φτιάξουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια. Αφαιρούμε το διαφανές κοκαλάκι και χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια και τα πτερύγια
Ψιλοκόβουμε τα πτερύγια και τα πλοκάμια.
Βάζουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει λίγο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πτερύγια και πλοκάμια του καλαμαριού.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2' περίπου και προσθέτουμε το ούζο, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι πιπέρι και ένα φλιτζάνι νερό. Αφού σιγοβράσουμε τη γέμιση για 5΄ περίπου (ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει) τη ρίχνουμε σε σουρωτήρι και κρατάμε το ζουμί που θα βγάλει. Μέχρι να κρυώσει λίγο η γέμιση καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις βράζουμε για 7΄περίπου στο ζουμί που κρατήσαμε από τη γέμιση.

Αρχίζουμε τώρα να γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας. Προσέχουμε να μην τα παραγεμίσουμε για να μην ανοίξουν. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και τοποθετούμε στο ταψί. Προσθέτουμε τις πατάτες μαζί με το ζουμί στο οποίο έβρασαν. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο πιπέρι στο τέλος. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για  40΄ περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.




Μαγειρέψτε το και απολαύστε ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου