Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Σεκέρ παρέ

Μια πολίτικη συνταγή από την αγαπημένη μου φίλη Βάσω που την πήρε από την Πολίτισσα πεθερά της την κ. Ελευθερία.
Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
1 αυγό για το άλειμμα
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
750ml νερό
Χυμό από 1/4 λεμόνι
Φλούδα από μισό λεμόνι


Ας τα φτιάξουμε
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το μπέικιν. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στη συνέχεια το σιμιγδάλι, το μείγμα του βουτύρου με τη ζάχαρη και τέλος σπάμε μέσα και τα αυγά. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά. Παίρνουμε από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και  τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα στολίζουμε με ασπρισμένο αμύγδαλο ή κουκουνάρι ή φιστίκι Αιγίνης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το λεμόνι τα τελευταία 2 λεπτά . Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι τα ζεστά σεκέρ παρέ.

Καλή επιτυχία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου