Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Ντολμαδάκια με κιμά


Τι θα χρειαστούμε

1/2 κιλό κιμά χοιρινό
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4-5 μέτρια κρεμμύδια
250 γρ. ρύζι καρολίνα
500 γρ.  φρέσκες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1  μέτρια κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο
500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
κίμινο



Ας τα φτιάξουμε

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μοσχαρίσιο κιμά ή μόνο χοιρινό αναλόγως τις προτιμήσεις μας.
Ζεματάμε τα φύλλα σε νερό που βράζει το πολύ για 5 λεπτά μέχρι ν΄αλλάξουν χρώμα.
Τα αφήνουμε σε ένα σκεύος να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Αναμειγνύουμε τον κιμά με όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και το χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε καλά.
Παίρνουμε το αμπελόφυλλο και τοποθετούμε λίγη γέμιση (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) στην άκρη, από την ανάποδη πλευρά.
Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε φαρδιά κατσαρόλα στην οποία έχουμε τοποθετήσει αμπελόφυλλα να καλύψουμε τον πάτο της.


Αφού τελειώσουμε βάζουμε νερό στην κατσαρόλα περίπου ένα μεγάλο νεροπότηρο.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι ν' αρχίσουν να βράζουν και στη συνέχεια χαμηλώνουμε.
Ψήνουμε περίπου για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί και αν υπάρχει ζουμί στην κατσαρόλα το αφαιρούμε.
Αφού ψηθούν τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. Σερβίρονται και ζεστά αλλά και κρύα.

Καλή σας όρεξη!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου